Prošlé potraviny hned nemusíte vyhazovat, dají se jíst!

Zboží

Taky se vám často stává, že máte při nakupování „velké oči“, případně v obchodě nemůžete nechat něco, je v „hrozně výhodné“ akci? Potom ale doma zjistíte, že jste to nestačili sníst a skladovanému zboží došla trvanlivost, tak ho vyhodíte. Věděli jste ale, že tomu tak nemusí vždy být? Že prošlé potraviny se dají mnohdy ještě týdny i měsíce jíst? Potraviny, kterým prošla minimální trvanlivost, často nejsou zkažené a je zbytečné je vyhazovat do koše, zbytečně tím dochází k plýtvání!

jogurty v lednici

Jak poznat, co můžete ještě konzumovat? Důležité je si uvědomit, že výrobci označují zboží dvěma různými termíny, které zákazníci často zaměňují. Datum spotřeby označuje datum, do kdy je u rychle se kazících potravin garantována zdravotní nezávadnost. Po vypršení doby spotřeby se potraviny již nesmí prodávat. Oproti tomu datum minimální trvanlivosti označuje datum, do kdy je daná potravina v nejlepší kvalitě, ale neznamená to, že by po uplynutí této lhůty byla zdravotně závadná. Toto datum obvykle bývá na potravinách, které jsou odolnější a kazí se pomaleji. Zboží s vypršelou lhůtou minimální trvanlivosti smějí dokonce prodávat i obchodníci, jen je potřeba ho řádně označit.

balené těstoviny

Jaké věci tedy můžeme konzumovat i prošlé? Zjednodušeně se dá říct, že čím delší je lhůta trvanlivosti, tím déle se dají potraviny jíst po jejím uplynutí. Samozřejmě je třeba zmíněné poživatiny před konzumací senzoricky zkontrolovat, protože se může stát, že jsou napadané škůdci nebo mají poškozený obal, kterým se do nich dostaly bakterie. Potraviny je velmi důležité správně skladovat, pokud to dodržíme, můžeme jíst i rok prošlou rýži, těstoviny, bílou mouku (v celozrnných bývá více olejů, které mohou po čase žluknout), kávu, kakao, různé druhy koření, konzervované potraviny, hořčici i med. Zhruba měsíc pak vydrží různé oplatky, oříšky, oleje, vejce, čokoláda, tvrdé druhy sýrů s malým obsahem vody i trvanlivé mléko (neotevřené). Několik dní navíc po vypršení minimální trvanlivosti pak máme na konzumaci jogurtů, balených tvrdých salámů, sýrů a pečiva.