Pečivo patří k potravinám, které nám zpravidla vydrží čerstvé maximálně den nebo dva. Posléze začne pečivo pomalu tvrdnout, plesnivět nebo připomínat spíš gumu než křehké pečivo. Doba, po kterou vám pečivo doma vydrží, záleží i na tom, jak a hlavně kde ho skladujete.
Jako první začnou tvrdnout rohlíky, housky nebo rozpékané pečivo, které je určeno k okamžité konzumaci a do druhého dne rozhodně nevydrží křupavé. Už při samotném nákupu si naberte pouze takové množství, které jste schopni sníst. Pro skladování je tedy určený pouze bochník chleba, který se nám nepovede za jeden den zkonzumovat celý.
Ztvrdlé pečivo ale nemusíme hned vyhazovat, ještě nám poslouží na strouhanku nebo s ním může přilepšit zvířátkům v lese. Problém nastává, když pečivo začne plesnivět. Plíseň vzniká na pečivu hlavně v případě, kdy jej skladuje v uzavřených mikrotenových sáčcích a k potravině se nemůže dostat vzduch. Jakmile se pak na chlebu objeví malé bílé skvrnky, a není to mouka, potravina je již celá znehodnocena a je potřeba jí ihned vyhodit.
Chléb vám vydrží i několik dní, pokud ho zabalíte do utěrky a uložíte na tmavé a suché místo. Stejně dobře poslouží k delšímu uskladnění i chlebníky. Ideální jsou ty dřevěné, ale chléb vydrží i v chlebníku z kvalitního plastu nebo nerezu, který má větrací otvory, aby se v chlebníku nedržela přebytečná vlhkost.
Vyzkoušejte skladování v látkových pytlíčkách
Místo mikrotenového sáčku, zkuste sáhnout po tom látkovém. Pokud budete hledat, najdete pytlíky přímo určené pro skladování pečiva. Pečivo vložíte do pytlíku, stáhněte pomocí šňůrky a dáte na tmavé místo.
Ovšem na výdrž pečiva má vliv i jeho kvalita, věnujte pozornost už samotnému výběru, kdy dbejte na kvalitu a skladování v obchodě. V krájeném chlebu se může plíseň snadno objevit, ještě než si ho přinesete domů. Delší trvanlivost pak bude mít pečivo vyrobené z žitné mouky a výrobky od přímého dodavatele.