Vlašské ořechy mají tvar mozku a to nám lidem umožňuje lépe chápat jejich význam právě na mozek a nervovou soustavu. Obsahují ideální poměr zdravých tuků (nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6) a zároveň dostatek proteinů, sacharidů i minerálních a stopových prvků. Musíme však vědět, jak je upravit předtím, než je budeme jíst, abychom tyto živiny mohli skutečně využít.
Jak je skladovat, upravovat a konzumovat
Kdo má na zahradě ořešák, je si patrně dobře vědom, že sklizeň vlašáků vyžaduje dostatek sucha a tepla, aby bylo možné odstranit zbytky zelených slupek a nechat plody důkladně proschnout, nejlépe venku na čerstvém vzduchu. Tím se zabrání plesnivění a mohou se pak ve skořápce skladovat i několik let. Skořápka je dokonalou ochranou plodu v přírodě před povětrnostními vlivy, slouží k tomu, aby plod mohl vyklíčit jen tam, kde je k tomu vhodné prostředí – dostatek vláhy a příznivá teplota.
Aby mohl začít růst nový strom, je nutné vybavit i ochrannými prvky samotný vnitřek plodu, v přírodě je to zařízeno tak, že veškerá semínka (slunečnice, ořechy, žito, pšenice atd.) mají uvnitř ukryty blokátory trávicích enzymů a některé další látky, zvláště pak kyselinu fytovou. Blokátory neboli inhibitory je chrání před konzumací a natrávením zvířaty a v našem organismu brání vstřebávání živin. Kyselina fytová sice zásobuje semínka prvkem fosforem, ale pro živočichy s jedním (jednoduchým) žaludkem je nestravitelná a navíc váže na sebe důležité minerály, které pak z těla vychází ven nevyužité.
Proto je velmi důležité namáčet všechna semena i ořechy do vlažné vody cca na 4 – 12 hodin (dle druhu), ideálně s trochou jablečného octa nebo bílého jogurtu, tím započne proces klíčení a kyselina fytová se významně sníží. Pokud bychom to neudělali, nejen, že nevyužijeme plně potenciál semen, ale zároveň s nimi může docházet až k demineralizaci organismu. Vlašské ořechy cena by tak byla mnohem vyšší, zejména ve formě nákladů na zbytečné léčení.